- Παγκόσμιος Ιστός
- (World Wide Web ή WWW). Το WWW είναι η ταχύτερα επεκτεινόμενη υπηρεσία του Internet. Το γραφικό περιβάλλον και οι δυνατότητες σύνδεσης των πληροφοριών (hypertext τεχνική) που διαθέτει, την κατέστησαν τη δημοφιλέστερη από τις υπηρεσίες του Internet. Επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακόμα απλοί ιδιώτες προβάλλουν τις δραστηριότητές τους και τα προϊόντα τους σε ένα κοινό που εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξαιτίας του ότι ο WWW είναι τόσο δημοφιλής και συγχρόνως φθηνός στην πρόσβαση, προβλέπεται να είναι η ηλεκτρονική αγορά των επόμενων δεκαετιών.
Ο WWW είναι διαθέσιμος σε 84 χώρες του κόσμου σε όλες τις ηπείρους και με απλό πάτημα του ποντικιού του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ο WWW πρωτοξεκίνησε από ένα εργαστήριο φυσικής στην Ελβετία (CERN). Το 1989, το CERN άρχισε να αναπτύσσει τον WWW ώστε να δώσει την ικανότητα στους φυσικούς ανά τον κόσμο να επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας την hypertext τεχνική. Η hypertext τεχνική συνδέει πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε διαφορετικούς υπολογιστές. Για παράδειγμα, υπάρχουν μερικές λέξεις ή φράσεις οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή με ειδικό τρόπο (διαφορετικό χρώμα, υπογράμμιση, διαφορετική οικογένεια γραμμάτων κλπ.), που επιλέγοντάς τις οδηγούν σε άλλον υπολογιστή στο Internet, όπου υπάρχει η σχετική πληροφορία. Το πρώτο πρόγραμμα για WWW εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1991. Τον Φεβρουάριο του 1993, το NCSA (National Center for Supercomputing Applications at the University of Illinois) εξέδωσε το Mosaic, τον γραφικό browser (ξεφυλλιτή) για τον WWW. Έτσι, τα τελευταία χρόνια ο WWW εξελίχθηκε σε ένα διθνές δίκτυο, αποτελούμενο από εκατοντάδες χιλιάδες servers, το οποίο χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
Αυτό που έκανε τον WWW τόσο δημοφιλή είναι ότι βασίζεται αφενός μεν σε γραφικό περιβάλλον, αφετέρου δε η σύνδεση που απαιτείται επιτυγχάνεται μέσω του απλού επιλεγόμενου τηλεφωνικού δικτύου. Με τα προηγούμενα εργαλεία του Internet, o χρήστης έπρεπε να γνωρίζει και να πληκτρολογεί δυσκολονόητες εντολές για να κάνει τη σύνδεση, να μεταφέρει δεδομένα ή να δει αρχεία. Τώρα πλέον ο χρήστης, χρησιμοποιώντας το έναν www browser, όπως τον Netscape Communicator (έτσι μετονομάστηκε το Mosaic όταν βγήκε στο εμπόριο) το ανταγωνιστικό προϊόν της εταιρείας Microsoft, τον MS Internet Explorer, (WWW browsers) με τις απλές του λειτουργίες, δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τις εντολές και τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται, γιατί ο browser κάνει όλη τη δουλειά. Ο WWW κατάφερε για το Internet ό,τι κατάφεραν τα Microsoft Windows για τους προσωπικούς υπολογιστές. Με ένα απλό πάτημα του ποντικιού επιτυγχάνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή στο Internet για τη μεταφορά αρχείων μέσω του FTP, του Gopher ή του HTTP (το φυσικό πρωτόκολλο του WWW), εμφανίζοντας την οθόνη με hypertext συνδέσεις σε πολλούς άλλους servers. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο WWW είναι αρχιτεκτονικής client-server.
Για τη σύνδεση με τον WWW απαιτείται ένα γρήγορο modem και μια απλή τηλεφωνική γραμμή. Το Serial Line Internet Protocol και το Point-to-Point Protocol (SLIP και PPP) είναι τα πλέον συνήθη χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα για τη μεταφορά των δεδομένων σε έναν υπολογιστή με τη χρήση του τηλεφωνικού δικτύου. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη σύνδεση με το Internet χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση μισθωμένης γραμμής. Κάθε SLIP ή PPP χρήστης έχει μία στατική ή δυναμική διεύθυνση IP (Internet Protocol), η οποία χρησιμοποιείται για να στείλει ή να λάβει δεδομένα απευθείας στο Internet. To πρωτόκολλο που κυρίως χρησιμοποιεί το Internet είναι το Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), ένα ανοιχτό (= υποστηρίζει διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών υπολογιστών) επικοινωνιακό πρωτόκολλο, που καθορίζει τους κανόνες της επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι οι SLIP και PPP χρήστες μπορούν να κάνουν οτιδήποτε κάνει και ένας χρήστης που έχει μισθωμένη γραμμή. Αυτό περιλαμβάνει σύνδεση με έναν server στο Internet για FTP, Gopher, Telnet και WWW υπηρεσίες. Μερικοί Internet-providers προσφέρουν μόνο text-mode πρόσβαση στο Internet (δηλ. χωρίς γραφικά). Παρ» όλα αύτα υπάρχουν προγράμματα που εξομοιώνουν σε SLIP συνδέσεις με αποτέλεσμα και text-mode χρήστες να έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά πραγματικών SLIP συνδέσεων. Για την αποτελεσματική λειτουργία των SLIP και PPP συνδέσεων απαιτούνται γρήγορα modems. Τα modems που ικανοποιούν τα standards V.32bis και V.34 επιτυγχάνοντας ταχύτητες 14.400 bps και 28.800 bps αντίστοιχα είναι απαραίτητα για τη σύνδεση στο WWW. Στα νεότερα modems, που κατασκευάζουν οι κατασκευαστές modems, εισάγουν εσωτερικούς αλγόριθμους συμπίεσης δεδομένων (data compression) που σε συνδυασμό με το CSLIP πρωτόκολλο (compressed SLIP) αυξάνουν περισσότερο την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων κάνοντας πιο άνετη τη χρήση του WWW. Τέλος, τα πιο διαδεδομένα λειτουργικά συστήματα έχουν ενσωματωμένα πακέτα προγραμμάτων για την πρόσβαση στο WWW, κάνοντας ευκολότερη τη χρήση του WWW.
Ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web) πρόσφερε τεράστιες δυνατότητες στους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Dictionary of Greek. 2013.